У США та Європі агротуризм розвивається вже понад 35 років. В Україні він лише починає зароджуватися. На законодавчому рівні як бізнес цей напрямок досі не визнаний, пише“Агро-Центр”.

Агротуризм — туризм у сільській місцевості під час якого, туристи їдуть у села, на хутори, у зручні сільські будинки та агросадиби. Туристи якийсь час ведуть сільський спосіб життя, знайомляться з місцевою культурою і місцевими звичаями, беруть участь у традиційній сільській праці.

Щороку цей напрямок стає все більш популярним, цьому сприяє глобальна урбанізація суспільства. Міські жителі все частіше шукають можливості втекти від шуму мегаполісів та забрудненого повітря.

Для власників ферм агротуризм — це можливість створити додаткове джерело доходу для підтримки рентабельності свого господарства. Окрім цього це гарний рекламний хід для покращення продажів продукції. Наприклад у Європі, цей напрямок приносить фермерам до 70% доходів. Багато хто з власників відокремлюють сільський туризм у окремий бізнес.

Експерти ЄС підрахували, що ліжко-місце може “заробити” фермерам стільки ж, як і одна корова. Зараз цей напрямок туризму в Євро Союзі приносить туристичній індустрії до 20% доходів. В Італії за 10 років кількість ферм відкритих для туристів збільшилася всемеро. У Польщі без оподаткування можна здавати в оренду туристам до п’яти кімнат.


Україна має гарний потенціал у розвитку сільського туризму. У селах нараховується близько 200 000 садиб, які могли би стати місце для сільського туризму. За оцінками експертів цей напрямок може приносити до 500 млн гривень доходу на рік.


Молоді фермери, що лише починають свій шлях одразу ж роблять ставку на сільський туризм. Для цього облаштовують на своїх господарствах житло для туристів та створюють для них комфортні умови. Це відзначила організатор проекту “Тур де ферм” Мирослави Павлюк:

“Це і особливість і відмінність від більшості інших типових ферм старшого покоління, яким приходиться в існуючому форматі вишукувати, де туриста “погуляти та нагодувати”. І додає, що нині туриста цікавить посмакувати нові страви, відвідати місця, де можна побачити небуденні речі, дізнатися, звідкіля береться їжа. Тому фермер може і потихеньку відкриває “завісу” свого життя та запрошує на дегустації з екскурсіями.”

Сьогодні агротуризм в Україні розвивається в окремих регіонах або ж на окремих фермах. Здебільшого, на фермах молодих та сучасних господарів, які зрозуміли, що цей напрямок дійсно є рентабельним та привабливим для споживачів. В Україні агротуризм поширений у формі екскурсій та дегустацій продукції того чи іншого господарств.

Хочете отримувати актуальні туристичні новини в месенджер?
Підписуйтеся на наш канал Telegram або Viber!

Коментарі

Залишити коментар

Код