Є кілька базових правил, можна сказати золотих, що стануть у нагоді всім людям, які планують мандрувати горами.
Найперше — це вода! Її ніколи не буває забагато. Найкраще брати із собою мінеральну воду для пиття, а також окремо набирати по ходу із джерел для миття та приготування їжі. Загалом на одну людину має бути, як мінімум 1.5 літрова пляшка мінералки і така сама повна джерельної — разом три літри води на людину в день. Якщо ж на вулиці спека під 40 градусів, то плюсуємо ще одну мінеральну воду в рюкзак. Бажано пити воду часто, але маленькими ковтками, щоб вона не так швидко виходила з організму. На вершинах гір майже ніколи не буває води, тому варто все організувати на початку походу. Згодом, коли мінералка закінчиться, її можна буде замінити на джерельну для пиття, але бажано купити в аптеці спеціальні таблетки для очистки води від бактерій. Про це детальніше читайте в статті аптечка для гір.
Набір їжі для походу теж треба планувати заздалегідь. Друге важливе правило — не беріть багато їжі в гори, бо ви її викинете + важкий наплічник тиснутиме на плечі та спину. Часто початківці беруть їжі ледь не весь рюкзак, але потрібно враховувати, що в гірському поході їдять двічі — зранку та ввечері. В обід традиційно роблять лише коротку перерву. Загалом в горах бажано їсти частіше, але невеликими порціями, час від часу підживлюючи себе чимось смачненьким після затяжних підйомів чи спусків.
Звісно, що цей список далеко не повний, але макарони, каші та картопля довше варяться і більше важать.
П.С. Раніше багаття та казанок були єдиними союзниками голодного туриста. Зараз же, з розвитком цивілізації, до списку можна долучити примус (газовий пальник). Детальніше я вже описував його в статті «Спорядження для гір». Можна багато дискутувати на тему, що краще вогонь від дрів чи газ з балону, але два варіанти мають як ряд переваг, так і недоліків. Вогонь — це добре, коли хороша погода та велика компанія. І поруч є багато хмизу та великий казан, щоб вистачило на всіх. А от пальник підійде для малих груп туристів (2-4) людини, коли не треба багато готувати, — лише запарити чай та «Мівіну» на ніч, особливо в погану погоду, коли дрова сирі. Найкраще мати змогу скористатися двома варіантами, — залежно від мінливих обставин в горах!
Отож, мандруйте і смакуйте!
Коментарі