Плов — страва східних кухонь з рису. Традиційно плов готується в основному для середньоазіатських кочівників у металевому казані (в той час як кавказькі і слов'янські хлібороби свої страви готували в керамічному посуді — горщиках).
Примітка: Смак і зовнішній вигляд плову сильно залежать від якості рису. Дуже добре плов виходить з рисом «басматі».
Спосіб приготування:
Поставте казан на вогонь і як слід його нагрійте. Налийте в казан 150-200 г олії. Плов можна приготувати і у великій сковороді з товстим дном, але чавунний або товстий алюмінієвий казан набагато кращий.
Коли олія як слід розігріється, опустіть в казан реберця. Обсмажте їх на середньому вогні хвилин 7-8.
Вийміть реберця з казана і опустіть в нього нарізану кружальцями цибулю. Обсмажуйте цибулю до золотавого кольору.
Поріжте м’ясо на невеликі шматочки і покладіть їх в казан. Обсмажуйте м’ясо, перемішуючи його з цибулею.
Коли м’ясо покриється рум’яною скориночкою, додайте моркву, нарізану тонкою соломкою і, обережно перемішавши, обсмажуйте хвилин 10.
Додайте 1/2 чайної ложки зіри та головку часнику, якщо він старий. Якщо часник молодий, його краще класти перед рисом. Покладіть також стручковий перець і обсмажені реберця, влийте в казан окріп так, щоб вміст казана був злегка покритий водою. Посоліть і варіть цей зірвак на невеликому вогні хвилин сорок.
Вийміть із зірвака реберця (їх можна з’їсти окремо) і покладіть в нього барбарис.
Злийте воду із заздалегідь замоченого рису і акуратно додайте його в казан. Знову влийте підсолений окріп, покривши вміст казана водою. Варіть на невеликому вогні.
Коли вода зникне з поверхні рису, закрийте казан кришкою і варіть до готовності рису. Якщо води залишається зовсім мало, а рис ще твердий, долийте трохи окропу.
Коли рис звариться, вимкніть вогонь і дайте плову постояти під кришкою хвилин 20.
Перед подачею до столу дістаньте з казана стручковий перець і часник і акуратно, щоб не перетворити рис на кашу, перемішайте плов.
Кількість порцій: 8. Час приготування: 2 год.
Хочете отримувати актуальні туристичні новини в месенджер? Підписуйтеся на наш канал Telegram або Viber!
Коментарі