Єдиний в Україні гастрономічний фестиваль «БІГУС-2019» проводиться 26 травня 2019 р. з метою збереження, розвитку та популяризації українських національних традицій, кухні, та присвячений Дню міста Калуша.
Основними завданнями Фестивалю є:
- популяризація українських народних традицій та звичаїв;
- популяризація кращих рецептів української кухні;
- підвищення туристичного потенціалу міста;
- пошук і підтримка обдарованих молодих майстрів національної кухні;
- створення умов для самореалізації майстрів українського кулінарного ремесла.
Як відомо, калуський фестиваль бігусу увійшов у ТОП-5 фестивалів Прикарпаття. Головна ідея фестивалю — популяризація внутрішнього туризму та підвищення культури подорожі Україною, презентація туристичного потенціалу Калуша з урахуванням його специфіки, культури, особливостей, природного багатства та іншого надбання.
Бігус — страва, притаманна бойківській кухні, не варто плутати з польським бігосом — тушеною капустою з м'ясом та сухофруктами.
В основі бігусу — квашений смугастий рожевий буряк (називають польським). Використання цього буряка в інших стравах наразі невідоме. Тож, польський буряк з наваристим бульйоном утворює надзвичайно смачний, святковий суп. Страва смакує не лише з хлібом, а й у прикуску з відвареною картоплею.
Відома калуська господиня Любов Біріна зауважує: "Наш бігус — то є родзинка святкового столу. Комбінація дуже наваристого бульйону (з кількох видів м'яса: домашня качка, півник, телятина, свинина) і кисленьких квашених бурачків. Бурачки використовують спеціальні — вони так і називаються бігусні: рожевого кольору, зі смужками".
Пишіть нам на пошту [email protected] заходьте на нашу сторінку у Facebook телефонуйте + 38 (068) 311-67-49
 
До теми:
 

Коментарі

Залишити коментар

Код